След 11-часов дебат актуализацията на бюджета придоби нов вид в ресорната

...
След 11-часов дебат актуализацията на бюджета придоби нов вид в ресорната
Коментари Харесай

Актуализация на опозицията. За 11 часа ИТН, ДПС, ГЕРБ и Възраждане пренаписаха бюджета -

След 11-часов спор актуализацията на бюджета придоби нов тип в отрасловата парламентарна комисия.  Новото болшинство - ИТН, Движение за права и свободи, ГЕРБ и Възраждане,  одобри редица редакции в закона, с които действително си сътвори своя актуализация на бюджета. 

Заради многото публицистични оферти Законопроектът за държавния бюджет през днешния ден не бе гласуван в целокупност. Очаква се на следващия ден, след изключителното пленарно съвещание на Народно събрание за бюджетите на ДОО и НЗОК, да се организира второ съвещание на бюджетната комисия, която да продължи с редакциите по разходната част и дефинитивно да одобри актуализацията на второ четене.

След като смъкна кабинета, опозицията се успокои за бюджета

Миналата седмица опозицията смъкна държавното управление на Кирил Петков след сполучлив избор на съмнение за неуспеха на кабинета във финансово-икономическата политика. Днес, по време на разглеждането на актуализацията, от Движение за права и свободи, Има Такъв Народ, Възраждане и ГЕРБ-СДС не помниха за думите си преди седмица и обявиха, че няма риск за държавните пари.

" Няма риск за бюджета, дори предлагаме повишение на приходите със 760 млн. лева Това не носи риск за финансовата непоклатимост на страната ", сподели Йордан Цонев от Движение за права и свободи. 

Предложението, което той стимулира с очаквана нараснала събираемост на Данък добавена стойност, бе подкрепено в отрасловата комисия.

Вицепремиерът в оставка Асен Василев дефинира това искане като " цинично ", а Искрен Митев от " Продължаваме промяната " предложи бас на водача на КНСБ, че в случай че събраната сума от налози в края на годината не доближи повишените със 760 милиона доходи, ще му купи вратовръзка. Освен това от Политическа партия, Демократична България и Българска социалистическа партия припомниха претекстовете на вота на съмнение, които се разминаваха с днешните тези на членовете на комисията от опозиционните партии.

Що е самун? Депутатите пробваха да одобряват нова формулировка

Членовете на бюджетната комисия одобриха по-широка формулировка какво е самун. Това бе належащо поради отпадането на Данък добавена стойност за хляба - мярка, заложена в антикризисния пакет. 

Политическа партия предложи Данък добавена стойност да отпадне за белия самун, вид " Добруджа ", както и за " типовия ". 

Председателят на бюджетната комисия Любомир Каримански от Има Такъв Народ цитира мнение на Браншовия съюз на хлебарите и сладкарите, които настояват, че с това ограничаване с нулева ставка ще важи единствено за 1 % от хлябовете в магазините, т.е. антикризисната мярка ще има нулев резултат. Той изиска да остане в действие единствено препоръчаната формулировка за самун:

" Продукт, който се получава от изпичането на тесто, получено от смесването на пшенично брашно или от друга зърнена просвета, независимо и в композиция, и вода, със или без прибавяне на сол, втасало благодарение на хлебна квас или закваска и софтуерни добавки (при необходимост). "

В последна сметка настояването на Каримански бе признато. Това обаче значи, че за разнообразни тестени произведения може да не се заплаща Данък добавена стойност, което отваря и огромна дупка в закона. В средата на май предприемачът Ивайло Пенчев, съосновател и изпълнителен шеф на " Уолтопия ", предвижда, че " ".

Без по-висок данък за цигари, пури, наргилета и електронни цигари

По-висок данък за цигари и тютюневи произведения от 1 юли няма да има. Тук се чуха разнообразни оферти за периода - Българска социалистическа партия желаеха да е 1 август, Демократична България - 1 септември, ГЕРБ - 1 октомври, а Движение за права и свободи - 1 януари 2023 година Депутатите отхвърлиха всички оферти в комисия, тъй че решението ще се взима в зала.

Финансовият министър в оставка подсети, че защото актуализацията се забави, то обнародването ще е след 1 юли и по този метод данъчни закони ще се трансформират със задна дата, което е противоконституционно. Ако същото се повтори в зала, то в бюджета тази година няма да влязат плануваните 100 млн. лева от нараснал данък на цигарите.

20% нарастване на заплатите на чиновниците в Министерство на вътрешните работи

Служителите на Министерство на вътрешните работи ще получават 20% по-високи заплати, реши комисията в Народно събрание. Това ще стане с отделянето на допълнителни 175 милиона лв. за Министерството на вътрешните работи.

За задачата до 30 септември министърът на вътрешните работи би трябвало да показа в Министерството на финансите отчет за направените структурни промени.

Фандъкова изиска 142 млн. лева в допълнение за градския превоз в София


Сторичният кмет Йорданка Фандъкова изиска в допълнение финансиране от 142 млн. лева за градския превоз.

Тя уточни, че държавната дотация от началото на годината е единствено 15 млн. лева, което е принудило общината да дофинансира със 170 млн., а това е 40% от налозите на столичани. По думите ѝ общината се нуждае от държавна подкрепа заради скока на цените на газа и тока.

Искрен Митев от Политическа партия съобщи, че цялата страна ще заплаща помощи за община на ГЕРБ, която е и най-богатата в страната.

Още промени

От Демократична България предложиха редакция в законопроекта за държавния бюджет, посредством която се улеснява дарението на храни с изтичащ период на валидност - отпадане на маркирането при даряването на храни и заместването му с електронно следене, както и увеличение на прага от 0,5 на един % на допустимите дарения. Промените засягат маркирането на стоката и процедурите в Национална агенция за приходите. Вицепремиерът в оставка Асен Василев поддържа предлагането и съобщи, че министерството на финансите не вижда проблеми с тази редакция.

Бе признато и предлагането на ГЕРБ за обособяване на бюджетни средства за ремонта на Богословския факултет на СУ, както и на Зографския манастир. Освен това ще се заделят и средства за българска черква в Кипър. Пари ще се заделят и за помощ за храмовете и джамиите. Най-голям критик на тази мярка бе Румен Гечев от Българска социалистическа партия, който съобщи, че църквата е самостоятелна и следва сама да покрива разноските си. От Движение за права и свободи и Има Такъв Народ пък припомниха, че църквите и манастирите заплащат безценен индустриален ток и поради това следва да им се помогне.

Освен това мина и предлагането на Демократична България Агенция " Митници " всеки ден да разгласява свободния потенциал на данъчните хранилища за горива. В пленарната зала ще се реши от кой момент да се случва това.

От ГЕРБ предложиха още да се заделят 30 млн. лева за съоръжение на новия блок за трансплантации на МБАЛ Света Екатерина в столицата. Други 25 млн. лева ще отидат за създаване на детска болница в Пловдив, " след фалстарта в София ", както съобщи Кирил Ананиев.

По искане на ГЕРБ бяха гласувани 150 млн. лева в допълнение за увеличение на заплатите в междинното обучение, както и за увеличение на дотациите за студентски столове и общежития, също и за студентските и докторантските стипендии.

5.5 млн. лева повече ще получи Селскостопанската академия в София - за покачване на заплатите на учените до равнищата на другите университети.

1.4 млн. лева повече бяха гласувани за поддръжка на театралните изкуства. Допълнително 2 млн. лева ще бъдат дадени за покачване на заплатите в НСО, както и 2.5 млн. лева - за регионалните администрации.

Предизборно наддаване за бюджета

От Има Такъв Народ желаеха 9% Данък добавена стойност за плодовете, зеленчуците и слънчогледовото олио, както и отпадането на ставката и на брашното, а освен на хляба, както е планувано. Асен Василев съобщи, че приемането на тази мярка ще ощети бюджета със 100 млн. лева и не поддържат предлагането. Комисията отхвърли това искане.

От ГЕРБ-СДС пък желаеха 9% Данък добавена стойност за плодове, зеленчуци, яйца, месо, брашно и артикули от първа нужда. По думите на Ирена Димова в този бранш има и сива търговия и въвеждането на мярката би осветлило сектора. Асен Василев съобщи, че това ще коства на бюджета 359 млн. лева за 6 месеца. Това искане още веднъж бе отхвърлено.

Бившият финансов министър Кирил Ананиев от ГЕРБ-СДС предложи понижената на 9% ставка за бира, вино и храна в заведения за хранене да продължи да работи до края на годината. По думите му по този начин ще бъде подкрепят туризмът. Това предложение не мина.

Не бе признато и предлагането на Ива Митева от Има Такъв Народ да се усилят от 25% на 40% нормативно приетите разноски за юристите, които са на свободна процедура, което би довело до понижаване на данъчната тежест за тях.

Комисията не одобри предлагането на Пламен Абровски от " ИТН " за повишение с 20 на 100 на възнагражденията на чиновниците в Българската организация по сигурност на храните. Не бе признато и предлагането му за в допълнение финансиране за нарастване на възнагражденията на личния състав от Изпълнителната организация за битка с градушките - със сума 1 366,6 хиляди лева
Актуализация на ръба
Още преди Министерският съвет да одобри актуализацията на бюджета на постоянното си съвещание преди няколко седмици, трите проектозакона бяха разпределени по комисии и се очакваше бюджетите да бъдат признати за към две седмици. Парите за Министерство на регионалното развитие обаче скараха Има Такъв Народ и Политическа партия и министрите на Трифонов напуснаха съвещанието на Министерски съвет. Няколко часа по-късно водачът на " ИТН " разгласи, че напущат ръководството. Стана ясно още, че партията ще поддържа единствено обществените ограничения.

Големият бюджет се трансформира в " жертва " на разкола в обединението. Повечето комисии или не събираха кворум, или отхвърляха текстовете. Това се случи и на 9 юни в парламентарната комисия по бюджет и финанси.

Преди две седмици актуализацията на бюджета обаче въпреки всичко мина на първо четене в зала след 5-часов спор, митинг и остраняване на ръководителя на Народно събрание Никола Минчев. 

Малките бюджети предстоящо минаха на първо четене в зала - те бяха признати съвсем без разногласия и в парламентарните комисии. От Има Такъв Народ пък оповестиха, че ще поддържат единствено обществената част на бюджета и фактически гласоподаваха " за ". Против бяха от ГЕРБ-СДС, Движение за права и свободи и " Възраждане ". По-късно Има Такъв Народ оповестиха, че ще желаят да се приеме  

Управляващите се надяваха актуализацията да бъде призната до 27 юни, с цел да могат от 1 юли да влязат в действие антикризисните ограничения. Заради отстраняването на Никола Минчев и последвалия сполучлив избор на съмнение обаче бюджетът остана на назад във времето. Очаква се тази седмица актуализацията дефинитивно да стане факт - предишния петък бюджетната комисия одобри дребните бюджети - на ДОО и НЗОК. Утре Народно събрание ще има изключително съвещание, на което те ще се гласоподават. Очаква се огромният бюджет да бъде признат в сряда - 29 юни.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР